Centrum primární prevence - Spektrum nově působí i na území okresu Havlíčkův Brod

[17.6.2010] Centrum primární prevence - Spektrum začne od školního roku 2010/2011 poskytovat certifikované programy primární prevence v okrese Havlíčkův Brod.

Kolpingovo dílo České republiky se svým zařízením Spektrum – Centrum primární prevence uspělo ve veřejné zakázce vyhlášené krajem Vysočina v rámci realizace projektu Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů. Cílem projektu je posílit systémové vazby při zabezpečování primární prevence (dále PP) sociálně patologických jevů ve školách a školských zařízeních na území kraje Vysočina a na sousedících územích.

Centrum prevence Spektrum bude realizovat primární prevenci na základních a středních školách v části okresu Žďár nad Sázavou a hlavně nově v okrese Havlíčkův Brod. Dlouhodobě zde působila Pedagogicko psychologická poradna, ale nebyl zde žádný další certifikovaný poskytovatel primární prevence. Kraj Vysočina chtěl právě díky projektu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost rozvinout poskytování programů prevence do škol i v okresech Havlíčkův Brod a Pelhřimov, kde nejsou certifikování poskytovatelé. Právě Spektrum uspělo a od školního roku 2010/2011 bude poskytovat programy školám v okrese Havlíčkův Brod. V tuto chvíli se dojednávají všechny podmínky realizace programů.

Krajský projekt „Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů“ je financován z Evropského sociálního fondu (85 % celkových nákladů projektu) a státního rozpočtu ČR (15 % celkových nákladů projektu). Celková částka na realizaci projektu je ve výši 19 945.501,40 Kč. Na realizaci programů primární prevence v okrese Havlíčkův Brod je v průběhu 3 let vyčleněno 903.000,- Kč.