Setkání pracovníků drogových služeb

[24.4.2010] Žďár nad Sázavou : Kontaktní centrum Spektrum, jehož zřizovatelem je Kolpingovo dílo ČR o.s., uspořádalo ve Žďáře nad Sázavou setkání zařízení z regionu, které pracují s uživateli drog.

Setkání se uskutečnilo 9. června 2010 v prostorách Kolpingova díla ČR. Pracovníci a pracovnice z jednotlivých zařízení představili svoje zařízení a informovali ostatní o vývoji na drogové scéně v dané lokalitě. Toto vzájemné informování je důležité pro dosažení efektivního pokrytí službami v konkrétní lokalitě.
Hlavní téma setkání se týkalo způsobů vyhledávání a zapojování uživatelů nelegálních návykových látek do služeb kontaktních center a terénních programů.
Dále byli účastníci informování o nynější aktivitě v Asociaci nestátních organizací, kde došlo ke změnám ve stanovách a Asociace by měla začít fungovat.
Setkání se zúčastnilo šest zařízení, z různých důvodů se z tohoto setkání omluvilo dalších šest. Někteří také dosud nebyli osloveni. Lze tedy usuzovat, že celkově by se mělo na činnosti pracovní skupiny podílet přes deset různých programů. O setkávání mají zájem i vzdálené zařízení. Z největší dálky nyní přijeli kolegové z Příbrami.
Další setkání bylo naplánováno na 14. září 2010 v jihlavském Kontaktním centru, přičemž stěžejním tématem by měla být spolupráce s Probační a mediační službou, kurátory a jejich požadavků na testování klientů. A jistě bude i nějaké téma z aktuálního dění v drogové oblasti.

Mgr. Josef Soukal