V Batyskafu se diskutovalo o drogách

[20.2.2011] Spektrum – centrum primární prevence a drogových služeb uspořádalo 16.února 2011 promítání dokumentu Katka s následnou diskuzí.

    V průběhu večera, v rámci oslav 15 let existence zařízení, se uskutečnilo promítání filmu Katka dokumentaristky Heleny Třeštíkové. Následovala diskuze s odborníkem na léčbu drogově závislých osob z Terapeutické komunity Sejřek.
     Dokument Katka je o realitě ženy závislé na drogách. Od samého začátku je divák v očekávání obratu, zlepšení, happy – endu. Každá větší naděje však postupně odumírá a divák se po skončení chtě nechtě ptá, jak je na tom Katka asi dnes.
    Filmu a následné diskuze se zúčastnilo 30 lidí, mezi nimiž nechyběli místostarostové Žďáru nad Sázavou. Hlavním hostem byl Jan Sobotka, vedoucí Terapeutické komunity pro drogově závislé v Sejřku. „Dle dosavadních výsledků se ukazuje, že 50 procent závislých, kteří do léčby v komunitě nastoupí, s drogami přestane. Kdo absolvuje léčbu celou, má větší jak 85% pravděpodobnost, že již bude od drog abstinovat. Léčba se tak rozhodně společnosti vyplácí. Stejně jako činnost kontaktních center a terénních programů, bez nichž by klientů v komunitách bylo daleko méně“ uvedl mimo jiné Jan Sobotka. Dále se diskutovalo o rizikových faktorech pro vznik závislosti, systému péče pro drogové uživatele, motivaci pracovníků k práci s touto specifickou klientelou.
    Spektrum touto akcí navázalo na koncert Xaviéra Baumaxy, jež se uskutečnil na konci roku 2010. V plánu je uspořádat ještě jedno promítání filmu a prezentaci plakátů, jež by měly lidem více přibližovat práci Kontaktního centra a Terénního programu.
    Spektrum provozuje občanské sdružení Kolpingovo díla České republiky. Posláním zařízení je poskytovat informace, poradenství a zdravotnický materiál lidem, kterým nějakým způsobem do života zasáhly drogy. A to buď že sami drogy užívají, nebo jsou v kontaktu s někým, kdo řeší problém s drogami.

Fotogalerie z akce je umístěna zde.