Centrum primární prevence se v roce 2011 zaměřovalo na problematiku energetických nápojů na základních školách

[9.2.2012] „Žáci na základních školách popíjejí energetické nápoje“, říká Aneta Dvořáková, DiS., lektorka Spektra – Centra primární prevence ve Žďáře nad Sázavou.

   „Žáci na základních školách popíjejí energetické nápoje“ říká Aneta Dvořáková, DiS., lektorka Spektra – Centra primární prevence ve Žďáře nad Sázavou. Během roku 2011 bylo na základních školách v okresech Žďár nad Sázavou a Havlíčkův Brod zaznamenáno požívání energetických nápojů během vyučování. „Tento produkt si žáci nosí z domova nebo si jej zakoupí přímo ve školních bufetech či nápojových automatech. Otázka pití energetických nápojů na půdě školy je vždy probrána s třídním učitelem, školním metodikem prevence a ředitelem školy.“, upřesňuje Aneta Dvořáková zkušenosti z práce v mnoha třídních kolektivech. Lektoři CPP doporučují na školách vymezit do školního řádu tekutiny, které do pitného režimu patří a které ne. Energetické nápoje totiž nejsou vhodné k běžné konzumaci u vyvíjejícího se dětského organismu. Mají negativní vliv na oběhovou a dýchací soustavu, nadměrně zatěžují srdce a způsobují zvýšení krevního tlaku. Obsahují taurin, umělá sladidla, kofein a další chemické přísady.

   „Při programech primární prevence se setkáváme s různými projevy rizikového chování,“ dodává vedoucí CPP Mgr. Petra Nováčková. V minulém roce bylo realizováno 162 dvou a tří hodinových setkání u žáků ZŠ a SŠ na 21 školách v regionech Žďár nad Sázavou a Havlíčkův Brod. Lektoři CPP přicházejí do škol s několika základními tématy (prevence užívání návykových látek, prevence šikany, otevřená komunikace a spolupráce v kolektivu, prevence zneužívání a týrání, dětská práva, atp.), které jsou vždy upravené podle potřeb třídního kolektivu.
  
   Cílem těchto programů je rozvoj zdravého sociálního jednání žáků ve společnosti. Programy jsou zaměřeny na posilování a upevňování pozitivních hodnot, zdravých vztahů v kolektivu, zdravého sebevědomí a pozitivního vztahu k sobě samému.

   Pro rok 2012 tým Spektra – Centra primární prevence se v rámci preventivního působení zaměří na téma kyberšikana, zneužívání návykových látek, konkrétně alkoholu, cigaret a marihuany, vztahy ve třídě a vztahy k autoritám.