Centrum pro práci s uživateli drog se přejmenovává a nabízí služby pro širokou veřejnost

[31.5.2012] Kontaktní centrum se přejmenovává na Kontaktní a poradenské centrum Spektrum. Dává se tak najevo větší zaměření na potřeby týkající se závislostí v celé společnosti.

    Již více jak 15 let funguje ve Žďáře nad Sázavou Kontaktní centrum Spektrum, které pracuje s uživateli nelegálních návykových látek. A protože fenomén drog je opředen řadou představ a mýtu, setkávají se pracovníci u veřejnosti s velmi ambivalentními postoji k celé problematice a jejich práci.
    „Jsme si vědomi toho, že služby poskytované uživatelům tzv. tvrdých drog jsou částí společnosti vnímány velmi citlivě. A to často ve spojitosti klientů s kriminalitou, zahálčivým způsobem života, žitím na dávkách apod..", uvádí mgr. Josef Soukal, vedoucí centra. „Když se však při své práci dostáváme u klientů pod povrch toho co je běžně vidět a jak klienti působí, zjišťujeme u klientů velmi rozličné příčiny či rizikové faktory, které jejich závislosti předcházely, jako například problematická situace v rodinně, traumatické zážitky, problém s osamostatněním, psychické problémy či genetické předpoklady.“ pokračuje Soukal v nastínění problematiky vzniku závislostí.
Z těchto důvodu se centrum dlouhodobě přeorientovává jen z řešení problémů, které jsou spjaty s přímým užíváním drog a cílí více svoji činnost na řešení spletitých problémů, které člověka vyřazují z běžného fungování. A služby již dlouhou dobu nenabízí jen uživatelům drog, ale i lidem z jejich blízkého okolí. Tedy rodičům, sourozencům, partnerům, známým. „Může se na nás obrátit kdokoli, kdo má jakékoliv otázky, pochybnosti či přímo problém s drogami u někoho ve svém okolí a nechce jen nečině přihlížet.“, vymezuje působení vedoucí centra.
    Aby tedy zařízení nebylo vnímáno úzce jen pro uživatele drog, ale i jako poradenské pracoviště pro osoby blízké, dochází k 1.červnu 2012 k přejmenování z Kontaktního centra na Kontaktní a poradenské centrum Spektrum. „Chceme tím dát najevo, že jsme tu pro širokou veřejnost, která se na nás může osobně, e-mailově či telefonicky obracet a my takové kontakty vnímáme jako projev odvahy a odpovědnosti nestavět se k problémům s drogami zády. Drogy ve společnosti prostě jsou a nemá cenu strkat před tím hlavu do písku.“, vysvětluje Soukal. A protože jde o ožehavé téma, je mezi základními principy služby možnost zachování anonymity a bezplatnost. Všechny základní informace je možné najít na webových stránkách zařízení www.spektrum.kolping.cz. Zřizovatelem zařízení je Kolpingovo dílo ČR o.s., které spolu se službami primární prevence a terapeutickou komunitou pro drogové závislé poskytuje komplexní služby v této oblasti.