Úspěšně proběhla prezentační akce Rozhodni se sám 2012

[5.9.2012] Na náměstí Republiky ve Žďáru n/S proběhl v pátek 24. srpna 2012 od 10 do 16 hodin pátý ročník prezentační a sportovní akce Rozhodni se sám.

Na náměstí Republiky ve Žďáru nad Sázavou proběhl v pátek 24. srpna 2012 od 10 do 16 hodin pátý ročník prezentační a sportovní akce Rozhodni se sám. Akci každoročně pořádá Kolpingovo dílo České republiky, Centrum primární prevence a drogových služeb Spektrum a oddíl házené TJ Sokol Nové Veselí.

Po celý páteční den si mohly děti a mládež na žďárském náměstí vybrat z pestrého programu, který pro ně připravili zaměstnanci Kolpingova díla České republiky a dalších organizací. Pro nejmenší děti byl připraven skákací hrad, rukodělné tvoření či malování na obličej ve stánku Rodinného centra Srdíčko. Starší děti si mohly vyrobit originální placku s vlastním motivem, pouštět megabubliny, zkusit pokořit horolezeckou stěnu nebo si zahrát házenou či volejbal se zkušenými hráči.

„Akcí Rozhodni se sám nechceme mladým jen zpestřit jeden z posledních prázdninových dnů. Při vyrábění, hraní a soutěžení je můžeme seznámit s našimi programy, kterými se snažíme na základních a středních školách předcházet různým formám rizikového chování. V souvislosti s blížícím se školním rokem se pak mohou spolu s rodiči sami rozhodnout třeba o tom, jak budou ve školním roce trávit volný čas“, uvedla vedoucí centra primární prevence Petra Nováčková.

U stánku Všeobecné zdravotní pojišťovny si mohl kdokoli z kolemjdoucích nechat změřit krevní tlak či množství tuku v krvi. Studentky Střední a Vyšší zdravotnické školy děti i dospělé seznamovaly se základy první pomoci. Plno bylo po celý den také u stánku o.p.s. Chaloupky, které pro děti připravilo přírodovědné kvízy a poznávací hry. Zajímavý zážitek byl pro každého připraven i u stanoviště Autoškoly Vysočina. Pomocí speciálních brýlí si mohli zájemci vyzkoušet reakce člověka, který řídí pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky

V rámci této akce se koná od pátku do neděle ve sportovním areálu v Novém Veselí také turnaj v házené mladších a starších žáků za účasti týmů s Polska, Maďarska a Slovenska.
   Akce Rozhodni se sám proběhla za laskavého přispění Visegradského fondu. Poděkování patří také sponzorům - firmě Autocentrum Hudec a Votsalakia a.s.

Letošní ročník podpořili:
Město Žďár nad Sázavou, Městys Nové Veselí, Házená Nové Veselí, České dráhy, Česká spořitelna, Fragment, Báječná školka, Hitrádio Vysočina, Autoškola Vysočina, VZP, Chaloupky o.p.s., Čtyřlístek, RK Craft, Střední a Vyšší odborná škola zdravotnická Žďár nad Sázavou a Střední škola gastronomická A.Kolpinga.

Fotografie z akce jsou ve fotogalerii.

Více informací o turnaji najdete na stránkách Házené v Novém Veselí.