Zkušenosti s alkoholem u nezletilých

[30.1.2013] Spektrum – Centrum primární prevence působí v oblasti prevence rizikového chování u žáků ZŠ a SŠ.

    „Prvním kontaktem žáků s alkoholem je dle jejich slov rodinná oslava nebo nedělní oběd s rodinou“ uvádí lektorka Aneta Dvořáková, DiS z týmu Spektra – Centra primární prevence, které realizuje programy primární prevence v regionech Žďár nad Sázavou a Havlíčkův Brod.
    Toto se týká žáků základních škol, kteří sami uvádějí, že se poprvé alkoholu napili zhruba v osmi letech právě na zmiňovaných akcích. Při cílených technikách programu na téma prevence užívání návykových látek se lektoři Spektra zaměřují nejen na nelegální návykové látky, ale jako nejrizikovější vidí téma legálních návykových látek, tj. tabákových výrobků a alkoholu. Tyto látky jsou pro žáky na základních školách dostupné, i když náš zákon to nedovoluje. Cílem programu primární prevence na téma drog je posílit sebevědomí a postoje žáků tak, aby sami dokázali „odmítnout“ a vážit si svého zdraví.

   V roce 2012 spolupracovalo Spektrum – CPP ve Žďáře nad Sázavou se ZŠ Švermova, ZŠ Komenského 6, ZŠ Komenského 2, ZŠ Polnička, dále se ZŠ Nové Veselí, ZŠ Bobrová, ZŠ Tasov, ZŠ Bory, ZŠ Mostiště a ZŠ Radostín nad Oslavou. V rámci středních škol to byla spolupráce se Střední zdravotnickou školou ve Žďáře nad Sázavou a Střední školou gastronomickou Adolpha Kolpinga. Zařízení Spektrum působí také v regionu Havlíčkův Brod, zde se programů primární prevence účastní žáci ZŠ Přibyslav, ZŠ Chotěboř, žáci Gymnázia, Střední odborné školy a Vyšší odborné školy v Ledči nad Sázavou a Akademie - VOŠ, Gymnázia a SOŠUP ve Světlé nad Sázavou. Během programů primární prevence na těchto školách lektoři Spektra oslovili 3125 žáků.

   Spektrum – CPP ve školním roce 2012/2013 rozšířilo nabídku svých programů o dva nové, konkrétně na téma prevence užívání tabákových výrobků u žáků prvního stupně a prevence předčasného sexuálního života pro žáky devátých tříd a středních škol.

   „Doufáme, že i nadále bude probíhat příjemná spolupráce se stávajícími školami, vážíme si dobré práce školních metodiků prevence na jednotlivých školách a věříme v navázání spolupráce s dalšími školami v regionech Žďár a Havlíčkův Brod“ uzavírá vedoucí Centra primární prevence Mgr. Petra Nováčková.