Drogy na Vysočině: statistický vzestup

[12.2.2013] Drogy byly, jsou a budou. I tak lze charakterizovat realitu v oblasti drog. Mění se jen typy drog, věk jejich uživatelů, způsoby a intenzita užívání.

     Jedním z velkých témat roku 2012 byla metylalkoholová aféra. Ke konci ledna se uvádí již 29 obětí, které podlehly pančovanému alkoholu. Je však nutné mít na zřeteli, že podle dostupných statistik umírá ročně na chronické pití alkoholu až 6.000 lidí. S užíváním tabáku se ročně spojuje přibližně 18.000 úmrtí. Naproti tomu v přímé souvislosti s užitím nelegální drogy umírá ročně průměrně 44 osob, na předávkování léky 62 osob. Těchto pár čísel ukazuje jiný pohled na takzvané měkké a tvrdé drogy. I přes tato čísla je však potřeba oblasti tvrdých drog věnovat zvýšenou pozornost.

     „Ve Spektru pracujeme hlavně s uživateli tvrdých drog, kdy v drtivé většině jde o uživatele pervitinu. Rizikovost užívání spočívá nejen v možnosti smrtelného předávkování, ale daleko častěji spočívá v naředění drogy (léky, omítka, křída), špatné aplikaci (poškození cév, kůže, otrava), používání nesterilního náčiní (přenos závažných infekčních chorob) či vzniku psychického onemocnění“, popisuje situaci vedoucí Kontaktního a poradenského centra Spektrum Mgr. Josef Soukal.

     Spektrum působí v okrese Žďár nad Sázavou i Havlíčkův Brod. V obou těchto lokalitách jsou uživatelé v různé fázi užívání. Někteří s drogou „jen“ experimentují, jiní kvůli užívání již skončili na ulici a přežívají ze dne na den. „Další si s námi již dopisují z vězení, léčby či dokonce z běžného života, kdy se jim podařilo se svojí závislostí a dalšími problematickými situacemi ve svém životě vypořádat. Tyto ohlasy jsou pro nás velké ocenění a radost“, doplňuje kontaktní pracovník Bc. Markéta Kristlová.

     Stěžejní část práce je však s aktivními uživateli pervitinu. „V roce 2012 jsme byli v kontaktu se 165 uživateli drog, což je nárůst o 55 osob oproti loňskému roku. V samotném Terénním programu, kdy chodíme po ulicích, parcích, nádražích, došlo k významnému nárůstu kontaktů s drogovými uživateli o 50 procent. Snižujeme rizika spojená s užíváním drog a to jak pro samotné uživatele, tak i pro společnost. To pak umožňuje snadnější, a také díky menšímu poškození zdraví, i levnější návrat do běžného života“, doplnila Barbora Hynková DiS., terénní pracovník Spektra.

     V loňském roce také využilo služeb Spektra řada rodičů, kteří se mohou přijít bezplatně a diskrétně poradit o problému se svým dítětem, které se nějakým způsobem dostalo do kontaktu s drogami.
    
     Spektrum je zařízením Kolpingova díla ČR o.s., které také provozuje Rodinné centrum Srdíčko či Terapeutickou komunitu Sejřek pro léčbu osob závislých na drogách.