Co dělá Spektrum – Centrum primární prevence o prázdninách?

[19.7.2013] Tuto otázku jsem uslyšela v obchodě ve Žďáře nad Sázavou, říká vedoucí Petra Nováčková. Otočila jsem se a hned jsem uviděla jednoho z účastníků programů,který mě přátelsky zdravil.

Lektoři primární prevence rizikového chování během prázdnin připravují a inovují programy, aby ve školním roce 2013/2014 mohli nabídnout všem školám na Žďársku a Havlíčkobrodsku komplexní nabídku programů, které reagují na různé formy rizikového chování. Náplní programů jsou zejména tato témata:
• problematika užívání návykových látek (legální i nelegální návykové látky, účinky, rizika)
• problematika jiných forem závislostního chování (př. gambling, závislost na PC hrách)
• rasismus, xenofobie
• agresivita, šikana a další formy násilného chování
• poruchy příjmu potravy (mentální anorexie, mentální bulimie, přejídání, obezita)
• dospívání, partnerské vztahy, sexuální problematika, rizikové sexuální chování
• kyberšikana, bezpečný pohyb ve virtuálním světě
• dospívání, dospělost, přechod na SŠ
• podpora osobnostního rozvoje (posilování sebejistoty, zvládání konfliktních situací, práce s emocemi, efektivní komunikace, sebepoznání, schopnost čelit sociálnímu tlaku, rozvíjení spolupráce ve třídě)
• podpora zdravého životního stylu (nabídka pozitivních alternativ pro trávení volného času)

Během léta Spektrum – CPP organizuje preventivní akci „Rozhodni se sám“ ve Žďáře nad Sázavou, která se koná v pátek 23. 8. 2013 a je určena pro děti všech věkových kategorií, jejich rodiče, prarodiče. Dále vytváří program pro děti na letním hudebním festivalu Pod Zelenou horou ve Žďáře nad Sázavou.
„Jsme v kontaktu s základními i středními školami a společně s jejich školními metodiky a třídními učiteli lze připravit pro danou třídu program, který reaguje na situaci ve třídním kolektivu a který by žákům ukázal, jak lze rizikové situace řešit tak, aby se předešlo nežádoucímu chování“ informuje Petra Nováčková. Novinkou pro školní rok 2013/2014 bude pak programu „(Ne)bezpečně na netu“, který reaguje na velkou poptávku od škol, které tuto problematiku řeší.

„Od roku 2012/2013 také nabízíme v rámci spolupráce s danou školou také možnost seminářů pro rodiče s tématem na různé formy rizikového chování. Záleží nám i na rodičích jako nejbližších osobách dětí, jelikož jsou často první, se kterými řeší své problémy a životní situace, ve kterých se neví rady, dodává lektorka Aneta Dvořáková“.
Pokud máte jakékoli dotazy týkající se programů, nebo máte zájem program všeobecné primární prevence objednat, určitě neváhejte a obraťte se na Spektrum – Centrum primární prevence. „Rádi přijmeme nové školy ke spolupráci“ dodávají obě lektorky současně.