Úspěšně proběhla prezentačně preventivní akce Rozhodni se sám 2013

[26.8.2013] Na náměstí Republiky ve Žďáru n/S proběhl v pátek 23. srpna 2012 šestý ročník akce Rozhodni se sám.

 

   Akci Rozhodni se sám pořádá Kolpingovo dílo ČR, Centrum primární prevence a drogových služeb Spektrum a oddíl házené TJ Sokol Nové Veselí. Patronem letošního ročníku s podtitulem Bezpečně v dopravě byl známý cyklista Ján Svorada. Ten se akce osobně zúčastnil, hovořil s účastníky akce a podepisoval se zájemcům v rámci autogramiády.

     Po celý páteční den si mohly děti a mládež na žďárském náměstí vybrat z pestrého programu, který pro ně připravili zaměstnanci Kolpingova díla České republiky a dalších organizací. Pro nejmenší děti byly připraveny kreativní dílny, skákací hrad či malování na obličej ve stánku Rodinného centra Srdíčko. Starší děti si mohly vyrobit originální placku s vlastním motivem, pouštět megabubliny, zkusit pokořit horolezeckou stěnu, zahrát si házenou zkušenými hráči, vyzkoušet chůzi po laně či jízdu zručnosti.

    „Akcí Rozhodni se sám nechceme účastníkům jen zpestřit jeden z posledních prázdninových dnů. Při vyrábění, hraní a soutěžení je můžeme seznámit s našimi programy, kterými se snažíme na základních a středních školách předcházet různým formám rizikového chování. Letos jsme se zaměřili na bezpečnost v dopravě. Malé děti u stánku Rodinného centra Srdíčko plnily jednoduché dopravní úkoly, školáci měli připraveny složitější testy u stánku BESIPu. Statečnější si na vlastní kůži vyzkoušeli simulaci nárazu automobilu a uvědomili si význam bezpečnostních pásů při následném přetočení vozidla,“ uvedla vedoucí centra primární prevence Petra Nováčková.

     Zajímavý zážitek byl pro každého připraven i u stanoviště Autoškoly Vysočina. Pomocí speciálních brýlí si mohli zájemci vyzkoušet reakce člověka, který řídí pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky.

     Akce Rozhodni se sám proběhla za laskavého přispění Visegradského fondu, Města Žďár nad Sázavou a Kraje Vysočina.
Poděkování patří také firmě Autocentr Hudec, VHS Bohemia, VZP, Českým drahám, nakladatelství Fragment, Pekařství Řečice, časopisu Báječná školka a Hit rádiu Vysočina.

    Pro bližší přiblížení atmosféry nahlédněte do fotogalerie.