Známka kvality pro žďárské Spektrum

[9.7.2014] Spektrum - Centrum primární prevence úspěšně prošlo Certifikačním procesem MŠMT.

Spektrum - Centrum primární prevence získalo certifikát, který je dokladem kvality poskytovaných služeb v oblasti školské všeobecné primární prevence rizikového chování. Spektrum, které provozuje Kolpingovo dílo České republiky, působí ve Žďáře nad Sázavou na poli primární prevence již téměř 18 let. Pracuje v něm celkem osm lektorů, z toho dvě lektorky na plný úvazek a ostatní jako externí spolupracovníci. Každý z lektorů má odpovídající vzdělání. Dále např. základní kurz v oblasti primární prevence, kurz krizové intervence a sebezkušenostní výcvik. Při programech na základních či středních školách ve Žďáře nad Sázavou a okolí hovoří s žáky a studenty o nejrůznějších formách rizikového chování.

„Naše programy se týkají například šikany a extrémních projevů agrese, kyberšikany, rasismu a xenofobie, rizikového sexuálního chování i tzv. prevence v adiktologii, která rozebírá problematiku kouření, užívání alkoholu, léků a jiných návykových látek včetně patologického hráčství,“ popisuje lektorka Spektra Aneta Dvořáková.

Spektrum díky své dlouhodobé a systematické práci získalo v letošním roce Certifikát Národního ústavu vzdělávání a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Ten potvrzuje, že odborná způsobilost organizace Spektrum – Centrum primární prevence byla řádně prověřená v souladu s požadavky Standardů odborné způsobilosti poskytovatelů programů školské primární prevence rizikového chování.

„Certifikát udělený Národním ústavem vzdělávání a Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy je pro mě velmi důležitý, ale zároveň si také neméně cením názorů a zpětných vazeb od žáků, kteří programy s námi zažili,“ vysvětluje Petra Nováčková, vedoucí centra primární prevence a na této pozici působí již osm let. Se žďárskými sedmáky v nedávné době hovořila o drogách a dalších návykových látkách. „Myslím, že jsem se dozvěděla nové informace o užívání drog. Už vím, proč je nebezpečné je brát,“ říká třináctiletá Monika.

V době letních prázdnin čeká na lektory Spektra zasloužená dovolená a také množství příprav na další školní rok. „Během roku jezdíme do škol v rámci okresů Žďár nad Sázavou a Havlíčkův Brod, např. do Ledče nad Sázavou, Malče či Ždírce nad Doubravou. O prázdninách se s námi děti i rodiče mohou osobně setkat v našich stáncích na Festivalu Pod Zelenou Horou či na preventivně-prezentační akci Kolpingova díla ČR Rozhodni se sám 2014, která se bude konat 22. 8. 2014 v areálu na Farských humnech,“ uzavírá vedoucí Spektra Petra Nováčková.