Adiktologická ambulance zahájila provoz

[9.1.2015] Adiktologická ambulance Spektrum již přijímá první klienty. Bezplatně a s dískrétností.

Lidé, kteří se potýkají s alkoholem, kouřením či jinou závislostí najdou pomoc v nové Adiktologické ambulanci.

    Po dlouhém období příprav se podařilo projít všemi nástrahami byrokracie a byl zahájen provoz Adiktologické ambulance Spektrum ve Žďáře nad Sázavou. V rámci Kolpingova díla České republiky z.s. tak vznikla nová služba, která může být prospěšná všem, kteří se potýkají s jakoukoliv formou závislosti.

   Samotný pojem adiktologie více přibližuje pracovnice ambulance Mgr. Veronika Svobodová: „Jedná se o poměrně nový obor, který se komplexně zabývá  problematikou závislostí a závislostního chování.“ Ambulance je tedy otevřena všem, kdo pociťují problém s alkoholem, tabákem, s nadužíváním léků  nebo i nelegálními návykovými látkami. Péče je ale také určena těm, kteří se potýkají s gamblingem, závislostí na jídle, závislostí na PC, workoholismem…“

   Služby je také určena pro rodinné příslušníky a partnery osob s adiktologickým problémem, kteří si mohou přijít pro informace či se o problému, obtížné situaci, poradit.

   „V podstatě lze říci, že jediným nástrojem mé společné práce s klientem je rozhovor“ upřesňuje podstatu práce Veronika Svobodová. „Klient přináší svůj příběh, radosti i obtíže. Společně pak hledáme, jak žít kvalitní život se kterým bude klient spokojen a nebude v područí závislosti.“

   Adiktologická ambulance je nestátním zdravotnickým zařízením. Výhodou pro všechny klienty služby však je, že provoz bude zatím hrazen z různých grantů a dotací a služby jsou tedy bezplatné. Zároveň není placen ani regulační poplatek.

   Ten, kdo má zájem využít služeb ambulance, se musí objednat u Mgr. Veroniky Svobodové na telefonu 731 653 585 nebo e-mailu veronika.svobodova@kolping.cz. Aktuálně jsou ordinační hodiny v úterý a ve čtvrtek. Není třeba mít doporučení od lékaře či jiné osoby.

   Adiktologická ambulance je umístěna v budově Spektra na ulici Žižkova 16 ve Žďáře nad Sázavou. V budově je umístěno i Kontaktní a poradenské centrum v oblasti drogových závislostí, jež je však stavebně a tedy i vchodem od Adiktologické ambulance odděleno.

   Adiktologická ambulance je provozována díky podpoře Kraje Vysočina.

 

Fond Vysočiny