Slavíme 20 let - Odpoledne se Spektrem

[24. 9. 2015] Akce Odpoledne se Spektrem je další z aktivit při příležitosti 20 let Spektra. Ke společné oslavě jsou zváni dospělí i děti. Těšíme se na setkání.

Na sobotu 3. října jsme přichystali netradiční den otevřených dveří pod názvem Odpoledne se Spektrem. Při příležitosti 20 let Spektra zveme veřejnost do našich prostor, aby se občané mohli seznámit se zařízeními, které zde sídlí. Bude tak možnost si prohlédnout prostory všech tří zařízení a setkat se s jejich pracovníky.

Bohaty program bude také připraven pro děti. Uvnitř Spektra i v blízkém okolí bude nachystána řada aktivit, kde si děti budou moci něco vyrobit, prožít a třeba se se svými rodiči naučit i něco nového.  Děti si budou moci vyrobit ozdobnou placku, usmažit si sýrový chips či opéct štramberské ucho, zkusit něco málo z indiánských dovedností, vyrobit velkou mýdlovou bublinu, rozluštit hlavolam. V případě pěkného počasí, bude možnost se projet na lodičce po řece Sázavě.

Spektrum prošlo za dvacet let své existence několika zásadnějšími změnami. V samotném počátku na roku 1995 se jednalo spíše o klub, který byl určen pro nezaměstnané. Velmi rychle se ale ukázalo, že je třeba pracovat přímo s jevy, které mladé lidi dostávalo mimo společnost. A tak se na základě konkrétní situace začalo pracovat s uživateli drog. Nejprve v místě Domu dětí a mládeže v horní části náměstí Republiky. Následně došlo k přestěhování do prostor na Žižkově ulici. Tyto prostory byly využívány cca 15 let. Déle však již v těchto prostorách nešlo působit, protože trpěly velkou řadou technických i hygienických neduhů. Po řadě jednání se podařilo sehnat jiné prostory, které daleko lépe vyhovovaly požadavkům odborných zařízení. Ke stěhování o cca 100 m výše v ulici Žižkově došlo v březnu 2011. Následně byl podán projekt na celkovou rekonstrukci, která následně, díky podpoře z ROP, města Žďár nad Sázavou a Kraje Vysočiny skončila v lednu 2015 kolaudací a slavnostním otevřením.

Za dobu existence Spektra se uskutečnilo 1790 programů primární prevence s celkem 37.000 kontakty. V Kontaktním centru a Terénním programu bylo za uplynulých 15 let celkem 24.000 kontaktů s uživateli drog a jejich blízkými.

Díky nově zrekonstruovaným prostorám tak spolu opět může v jedné budově úzce spolupracovat Kontaktní a poradenské centrum s Centrem primární prevence, které byly od roku 2008 z prostorových důvodů a odborných nároků rozděleny.

Všechny děti i dospělé tedy zveme v sobotu 3. 10. 2015 od 14:14 do 18:18 k nám na Spektrum, Žižkova 16 ve Žďáře nad Sázavou. Rádi si s Vámi dáme čaj či kávu.

Něco málo ke službám v objektu Spektra:

Pracovníci Kontaktního a poradenského centra jsou každý rok v kontaktu s více než 200 osobami, kterým se nějakým způsobem dostaly drogy do života. Centrem práce je budova Spektra. Terénní program pokrývá okres Žďár nad Sázavou a Havlíčkův Brod.

Centrum primární prevence v roce 2014 realizovalo přes 200 tříhodinových programů primární prevence rizikového chování dětí a mládeže v regionech Žďár nad Sázavou a Havlíčkův Brod. Cílovou skupinou jsou žáci základních a středních škol ve věku od 6 – 18 let. V roce 2014 byly lektorky v kontaktu s více než dvěma tisíci dětí.

Adiktologická ambulance je od roku 2014 nově vzniklým zdravotnickým zařízením. Adiktoložka pracuje ambulantní formou s uživateli drog, lidmi závislými na automatech, tabáku, alkoholu. Také se na adiktoložku mohou obrátit rodinní příslušníci či blízcí těch, kdo se s nějakou závislostí potýkají.