Žďárské Spektrum vyhlašuje výzvu, která hladí

[27.1.2017] Spektrum, které realizuje programy primární prevence na základních i středních školách ve Žďáře nad Sázavou a okolí, vyhlašuje v lednu a únoru internetovou výzvu s názvem #Selfuary.

 Mladí lidé tráví na sociálních sítích velkou část svého volného času. Mezi nejaktraktivnější sociální sítě patří kanál Youtube, na kterém se objevuje nespočet různých výzev, mezi mladými nazývaných anglickým výrazem challenge,“ přibližuje jedna z autorek výzvy #Selfuary a lektorka Spektra Markéta Homolková. Tyto výzvy jsou mnohdy nesmyslné, leckdy i riskantní a nebezpečné. 

Výzva #Selfuary je inspirována mottem „Nejsilnější vztah, který kdy budeš mít, je vztah sám se sebou“ od S. Maraboliho. „Rozhodly jsme se, že jako protipól ne příliš pozitivních výzev postavíme právě #Selfuary. Je to výzva přívětivá, kladná, hladící po srdci i duši, která přináší do kyberprostoru klid, pohodu a optimismus. Mladé lidi i dospělé, kteří jsou na sociálních sítích aktivní, nabádáme ke zveřejnění okamžiků radosti, kladných rozhodnutí či pochválení se za úspěchy nebo i drobné pokroky,“ vysvětluje druhá z realizátorek tohoto počinu Barbora Fialová. Okamžiky radosti a pohody mohou lidé sdílet na Facebooku. Za příspěvek stačí přidat #Selfuary.

Samy lektorky Spektra jdou ve výzvě příkladem. Na stránkách www.spektrum.kolping.cz a na Facebookovém profilu centra každý den zveřejňují své vlastní příspěvky. Díky nim je mohou mladí lidé poznat z trochu jiného úhlu než při programech primární prevence. Výzva #Selfuary končí 28. února 2017.

                                                                                            

Mgr. Petra Nováčková

vedoucí Spektra, centra primární prevence

M: 774 419 047

E: spektrum.prevence@kolping.cz

 

Centrum primární prevence Spektrum

Realizuje komplexní a dlouhodobé programy primární prevence užívání návykových látek a dalších forem rizikového chování. Tyto programy jsou vytvořeny na základě soudobých poznatků o efektivitě preventivního působení s důrazem na přiměřenost dané věkové skupině dětí. Cílem těchto programů s dětmi a mladými lidmi je předcházet problémům spojených s rizikovým chováním nebo tyto problémy oddálit do co nejpozdějšího věku. Prostředkem k oddálení je podpora zdravého životního stylu, rozvoj sociálních dovedností a posilování pozitivních mezilidských vztahů.

Centrum primární prevence v roce 2016 spolupracovalo s 3 767 dětmi v rámci 194 programů primární prevence na třech základních školách ve Žďáru a dvou středních školách na Žďársku a na deseti základních školách a dvou středních školách na Havlíčkobrodsku. Centrum provozuje Kolpingovo dílo ČR z.s. Více na http://www.spektrum.kolping.cz/.